Als artiest wil je het liefst doen waar je van houdt: muziek maken en optreden. Maar laten we eerlijk zijn; de muziekindustrie kan onvoorspelbaar zijn, en alleen vertrouwen op streams en live-shows is niet altijd genoeg.
Gelukkig zijn er door het internet talloze manieren om als muzikant extra inkomsten te genereren zonder jezelf over de kop te werken. Eén van de krachtigste en meest schaalbare strategieën? Digitale assets verkopen.
Ik heb voor verschillende klanten al digitale producten verkocht, van e-books en meal-planners tot MP3’s, en toegang tot exclusieve groepen op Discord en Google Hangouts. Door die ervaring weet ik welke kansen er liggen voor artiesten die een extra inkomstenstroom willen opbouwen zonder continu fysiek aanwezig te moeten zijn.
Hieronder deel ik categorieën van digitale producten die jij kunt verkopen aan jouw doelgroep. Hierdoor ben je niet alleen afhankelijk van streams, maar bouw je een duurzame business rondom je muziek op.
1. Verkoop exclusieve muziek en/of instrumentals
Jouw muziek is je grootste kracht. Maar waarom zou jij je alleen beperken tot de standaard platformen als Spotify en Apple Music? Fans kunnen exclusiviteit namelijk waarderen. En producers zoeken altijd naar nieuwe sounds. Dit betekent dat er een markt is voor exclusieve versies, instrumentals en stems van jouw muziek.
Wat je kunt verkopen:
✅ Onuitgebrachte demo’s en exclusieve tracks
✅ Akoestische of remix-versies van je hits
✅ Instrumentals voor andere artiesten
✅ Stems en loops voor producers
Hoe? Gebruik platforms zoals Bandcamp, Gumroad of Patreon om exclusieve content direct aan je fans te verkopen.
Voorbeeld: Stel dat je een nummer hebt dat goed scoort op Spotify. Waarom maak je geen exclusieve akoestische versie en verkoop je die (eerst) aan je meest trouwe fans via een membership-model?
2. Sample packs en soundkits
Als jij zelf kan produceren heb je wellicht goud in handen. Sample packs en soundkits zijn namelijk enorm populair bij andere producers en beatmakers die op zoek zijn naar unieke sounds.
Wat je kunt verkopen:
✅ Vocal samples of ad-libs van jezelf
✅ Drumkits gebaseerd op jouw sound
✅ MIDI-akkoorden en loops
Hoe? Platforms als Splice, Sellfy of je eigen webshop via WordPress, Shopify en WooCommerce maken het makkelijk om digitale producten te verkopen.
Voorbeeld: Producer Cymatics heeft een miljoenenbusiness opgebouwd met sample packs. Jij hoeft niet eens op dat niveau te zitten om er geld aan te verdienen. Een niche sound kan al voldoende zijn.
3. Start een exclusieve community
Veel artiesten onderschatten hoeveel hun fanbase bereid is te betalen voor exclusieve toegang tot hun wereld. Door dit te omarmen kun je door middel van een membership-model of betaalde nieuwsbrief een stabiele, maandelijkse inkomstenbron genereren.
Wat je kunt aanbieden:
✅ Behind-the-scenes studio-updates
✅ Toegang tot nieuwe muziek voordat het uitkomt
✅ Q&A-sessies en exclusieve meetups
Hoe? Gebruik platformen als Patreon, Substack of Discord om een VIP-groep op te bouwen, waarin je fans betalen voor premium content.
Voorbeeld: Creëer een €5 per maand membership waarin fans toegang krijgen tot exclusieve demo’s en jouw creatieve proces kunnen volgen.
4. Deel je kennis via educatieve content
Muzikanten die hun kennis delen, hebben een enorme kans om extra inkomsten te genereren. Er zijn altijd artiesten en producers die willen leren wat jij al weet.
Wat je kunt verkopen:
✅ E-book: “Hoe je als onafhankelijke artiest geld verdient”
✅ Online cursus over muziekproductie of songwriting
✅ 1-op-1 coaching via Zoom
Hoe? Platformen zoals Teachable, Gumroad of je eigen website maken het eenvoudig om digitale cursussen en e-books te verkopen.
Voorbeeld: Stel je voor dat je een unieke manier hebt ontwikkeld om melodieën te schrijven. Waarom maak je daar geen korte cursus van en verkoop jij die via jouw eigen website?
5. Digitale merchandise: van wallpapers tot NFT’s en LUTs
Fysieke merchandise verkopen is tof, maar digitale producten zijn 100% schaalbaar en hebben geen of eenmalige productiekosten. Fans kopen graag unieke digitale items die ze op hun telefoon, laptop of socials kunnen gebruiken.
Wat je kunt verkopen:
✅ Wallpapers gebaseerd op je album artwork
✅ Speciale concertposters in digitale vorm
✅ LUTs en videofilters gebaseerd op je visuele stijl
Hoe? Platforms als Etsy, OpenSea (voor NFT’s) en jouw eigen webshop maken het makkelijk om digitale assets aan de man te brengen.
Voorbeeld: Heb je een unieke visuele stijl? Bied LUTs en design packs aan voor videomakers die jouw esthetiek willen gebruiken.
6. Social media templates en branding kits
Social media is een groot deel van hoe artiesten zich presenteren, maar niet iedereen weet hoe ze aantrekkelijke visuals moeten maken. Als jij handig bent met Canva of Photoshop, kun je ervoor kiezen om templates te maken en te verkopen.
Wat je kunt verkopen:
✅ Instagram Story templates voor muziekpromotie
✅ Release-aankondiging templates
✅ Logo en branding kits voor opkomende artiesten
Hoe? Platforms als Creative Market, Gumroad en WordPress-webshops zijn ideaal om deze producten aan te bieden.
Voorbeeld: Stel dat je weet hoe je coole Instagram-posts ontwerpt. Waarom maak je geen pack met 10 templates en verkoop je die aan andere artiesten?
Hoe begin je met de verkoop van digitale producten?
1. Kies een digitale asset die past bij jouw skills en doelgroep.
2. Gebruik platforms zoals Patreon, Gumroad of WooCommerce om je producten te verkopen.
3. Promoot je producten via Instagram, TikTok en je mailinglijst.
4. Experimenteer met verschillende producten en schaal op wat werkt.
Het grootste voordeel is dat digitale assets oneindig schaalbaar zijn. Of je nu exclusieve muziek verkoopt, sample packs aanbiedt of een e-book schrijft over je muzikale reis. Je kunt een stabiele inkomstenbron opbouwen zonder dat je constant fysiek hoeft te werken.
Heb jij inspiratie gekregen om een eigen digitale product op de markt te brengen, maar weet je niet waar te beginnen? Laat het weten in een reactie hieronder of via de mail.